lördag, september 16, 2006

L'ultima cena

Nattvarden är en målning av Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci som fullbordades år 1498. Motivet är Jesu sista måltid, då han instiftade nattvarden.


Genom att välja det ödesmättade ögonblick i evangelieberättelserna då lärjungarna frågar Kristus vem av dem, som skulle förråda honom - Det är väl inte jag, Herre? - kunde han skildra var och en som en individ, som reagerar på sitt särskilda och psykologiskt avslöjande sätt. Han inte bara klarade sig utan alla de vidlyftiga detaljer, som tidigare 1400-talsmålare hade frossat i, utan han slopade även de symboler och inskriptioner, som tidigare brukade användas för att identifiera de olika personerna.

Lärjungarna identifierar sig genom ansiktsuttryck och gester. De är alla större och, med undantag för Judas, vars huvud befinner sig i skugga, ädlare än i verkligheten, och det behövs inga glorior för att ange deras helighet, även om Kristi gudomliga nimbus antyds av det naturliga ljuset från fönstret, som inramar hans huvud.
Man ser även att Judas håller i en kniv för att symbolisera att det är han som ska föråda Jesus.

Om man kollar riktigt noga på denna bild ser vi att den person som sitter brevid Jesus har väldigt femenin drag och dessutom är de klädda som varandras spegelbilder. Det sägs att denna person skall vara själva Maria Magdalena. Som sägs vara Jesus fru. När man kollar närmre på hur de lutar sig ifrån varandra så kan man lätt flytta på Maria så ser man hur de passar ihop med varandra.


Då ser man hur Maria lutar sig emot Jesus axel och hur Jesus hand Läggs på Marias axel.
Allt detta råder det väldigt delade meningar om. Kyrkan drog igång en smutskastningskampanj och hävdade att Maria var en sköka, för att dölja hennes farliga hemlighet; att hon var gift med Jesus. Det var över 80 evangelier som togs i beaktande till Nya testamentet, men bara ett fåtal valdes ut, de som påstås inte ha beskrivit de jordiska aspekterna av Jesu liv.



Men om nu allt detta skulle stämma (vilket inte verkar helt orimligt). Så börjar man undra över den vanliga bilden på nattvarden där man ser hur Maria lutar sig bakåt och lyssnar på nånting som Judas säger till henne. Vad är det han säger? Eller kan det vara så att de är i konsperation emot Jesus?
Stora frågor som är svårt att få svar på.

Inga kommentarer:

 
RSS via nybloggat.se